Belangrijk: reflecteren en positief-kritisch zijn

Als IT Developer Trainee bij Qualogy Caribbean bouw ik voor onze opdrachtgevers tal van applicaties in Oracle APEX en Oracle PL/SQL. Ik vertel je graag meer over mijn dagelijks werk. 

APEX is een framework waarin je snel database-applicaties kan bouwen. Die applicaties kan je dan weer benaderen via je webbrowser. In APEX bouwen we onze applicaties waarbij we hoofdzakelijk gebruik maken van SQL, PL/SQL, CSS, Javascript en AJAX. De SQL en PL/SQL code schrijven we in SQL Developer, die we in APEX oproepen. 

SQL Developer

Om ons datamodel te maken gebruiken we SQL Developer. Hierin schrijven we ook onze code in SQL en PL/SQL, zodat we onze gegevens kunnen verwerken en documenten kunnen genereren. Ook meten we in deze tool de snelheid van onze SQL en PL/SQl-code: dus hoelang iets zal duren om het gewenste resultaat te bereiken. 

Het verschil maken

Ik vind het een uitdaging om als IT Developer het verschil te kunnen maken voor de klant. Ik probeer het altijd net weer iets beter te doen. Daarom ben ik altijd kritisch op mijn eigen werk. Voordat ik begin te programmeren, werk ik alles eerst uit op papier. Ook bedenk ik de mogelijke testgevallen. 

Als ik mijn plan van aanpak heb uitgewerkt, laat ik het eerst altijd even bekijken door een collega. Wellicht heb ik nog iets gemist of ben ik juist te diep op de details ingegaan. Als ik de feedback heb verwerkt ga ik aan de slag. Ook na het programmeren blijf ik scherp op mijn werk. Ik ga dan nog eens na of de oplossingen die ik heb toegepast wel echt de beste oplossingen zijn. En of het voldoet aan de klantvraag. Als ik niet 100% tevreden ben, dan ga ik weer terug naar de tekentafel. Net zo lang tot het helemaal top is. 

Positieve feedback geven

Net als dat ik collega’s om feedback vraag, zo geef ik mijn collega’s ook wel eens feedback. Zo houden we elkaar scherp. Ik doe dat altijd op een positieve manier. Het werk dat collega’s doen is namelijk vaak al in orde, maar: hoe kan het nóg beter? Soms ken ik bijvoorbeeld een andere manier, die ook goed zou kunnen werken. Samen kunnen we dan kijken welke manier het beste is. Zo reflecteren we continu op elkaar waardoor we onszelf en ons werk steeds verder verbeteren. 

Collega’s motiveren

Tegelijk probeer ik ook mijn collega’s te motiveren en inspireren. Zodat we als team optimale resultaten behalen. Dit doe ik door met ze te praten. Elk project heeft uitdagingen, maar door eigen inzet en hulp van collega’s lukt het altijd om elke taak op te pakken en het werk op tijd af te krijgen.

Ook zelf initiatief nemen vind ik belangrijk: als er een spannende deadline is bijvoorbeeld. Dan probeer ik altijd bij te springen. We helpen elkaar waar nodig.