Chinees Nieuwjaar vieren met een mooie visualisatietool

Op maandag 8 februari vierde Universiteit Leiden haar 441e verjaardag. Deze feestelijke gebeurtenis viel tegelijk met het Chinees Nieuwjaar. Hét moment om de goede relatie tussen China en de universiteit te benadrukken. Junior Data Scientist Gerard Simons ontwikkelde speciaal voor deze gelegenheid een visualisatietool.

Wat was de vraag van Universiteit Leiden?

“Tijdens de verjaardag (de dies natalis) wilde Universiteit Leiden haar banden letterlijk zichtbaar maken met verschillende universiteiten in China. Zo organiseren de universiteiten samen verschillende uitwisselingstrajecten en onderzoeks- en educatieve programma’s. Ook gaan docenten en hoogleraren van Universiteit Leiden naar China als gastprofessoren – en andersom.”

“De universiteit zag een visualisatie van mij die ik eerder voor de VN had gemaakt. Zij benaderde mij vervolgens om een visualisatietool te maken. Een interessante uitdaging, dus ik ging direct aan de slag.”

Hoe zag de visualisatietool eruit?

“Ik heb een interactieve kaart ontworpen waarop Nederland en China te zien zijn. Hierop heb ik Leiden en de verschillende Chinese partnersteden gemarkeerd. Zo heeft Universiteit Leiden onder meer banden met universiteiten in Beijing, Shanghai en Hong Kong. Vervolgens heb ik de verschillende banden, zoals uitwisselingstrajecten en onderzoeksprogramma’s, met verschillende kleuren aangegeven.”

“Ga je vervolgens met je muis over de verschillende steden? Dan zie je onder de kaart een uitleg verschijnen: wat houdt de relatie van Universiteit Leiden met die specifieke universiteit in? En welke faculteiten van Universiteit Leiden zijn hierbij betrokken? Zo krijg je in één oogopslag inzicht in het partnership.”

Hoe reageerden de docenten en studenten?

“Mijn visualisatietool werd tijdens de borrel van de dies op groot scherm gezet. Alle docenten, studenten en andere gasten konden de tool zelf ‘bedienen’. Er kwamen veel mensen een kijkje nemen en de tool uitproberen. Veel mensen waren nieuwsgierig en ik heb dan ook veel enthousiaste reacties gehad. Zij vonden ook de link met het Chinees Nieuwjaar erg leuk!”

Wat waren de uitdagingen voor dit project?

“Ik vond het lastig om de vraag van de universiteit om te zetten in een concreet product. Ik vroeg me af: hoe krijg ik alle verschillende universiteitsbanden overzichtelijk in één tool? Ook heb ik lang nagedacht over het design. Ik wilde natuurlijk wel dat het er allemaal visueel aantrekkelijk uitzag. Uiteindelijk ben ik een kleine maand met de ontwikkeling van de visualisatietool bezig geweest.”

En, what’s next?

“Ik hoorde dat Universiteit Leiden nu ook haar banden met universiteiten in andere landen zichtbaar wil maken in een soortgelijke visualisatietool. Wie weet mag ik dat binnenkort dus ook gaan doen!”

Bekijk ‘m zelf

Nieuwsgierig naar de visualisatietool van Gerard? Hij staat online!