Fusion Middleware Summer Camp: dag 1 en 2

Net als vorig jaar heb ik de dagen na mijn vakantie afgeteld naar het Fusion Middleware Summer Camp. Dit is een evenement dat wordt georganiseerd door Oracle Partner Manager Jürgen Kress, vanuit Oracle’s EMEA SOA Community. In deze eerste blog vertel ik graag over de eerste 2 dagen.

Het Summer Camp duurt vijf dagen en de locatie was wederom Lagoas Park, iets buiten de Portugese hoofdstad Lissabon. Het Summer Camp is gevuld met presentaties, hands­on activiteiten en discussies begeleid door het Oracle Product Management Team.

Ieder jaar is er een aantal tracks op het gebied van SOA en Middleware, waarbij iedereen zich voor één track kan inschrijven. Waar in het voorgaande jaar de focus lag op de introductie van de 12c productlijn, lag dit jaar de focus op de Cloud, al dan niet in co-existentie met de on­premise oplossingen: Mobile & Mobile Cloud Service, BPM Suite 12c & Process Cloud Service, Hybrid Integration with Integration Cloud Service, SOA Suite Cloud Service and SOA 12c en Cloud Services.

De introductie van het Summer Camp De introductie van het Summer Camp

Samen met Qualogy-­collega Hamdy Al­Sebaey en nog een kleine veertig andere geïnteresseerden uit Europa (en zelfs Mexico!) heb ik mij de afgelopen dagen gestort op de nieuwste ontwikkelingen in SOA Suite en de Integration Cloud Service.

Vlucht en aankomst

Na een goede vlucht, waarbij de catering van TAP helaas erg beperkt bleek te zijn, volgende een laat diner in een typisch Portugees restaurant in Oeiras. Bij terugkomst in het hotel bleek dat de Nederlandse partner-enclave zich de hotelbar al meester had gemaakt. Meteen naar bed gaan was dus geen optie.

Dag 1: introductie en eerste toegang tot de cloud

Traditioneel begint de eerste dag van het Summer Camp zo rond de klok van elf, zodat mensen ook maandagochtend nog kunnen aankomen. Ik heb van de gelegenheid gebruikgemaakt door ‘s ochtends in de omgeving een rondje te gaan hardlopen en de extra calorieën (deels) te verteren, maar vooral ook om vroeg van de fijne temperatuur en omgeving van Lagoas Park zelf te genieten.

Lagoas Park prachtige omgeving Lagoas Park prachtige omgeving

Na een lekkere douche en een goed ontbijt was het tijd voor registratie en een introductierondje van alle deelnemers. Na een prima lunch in het hotel werd de rest van de middag gevuld met presentaties en het verifiëren van onze toegang tot de Cloud, zodat eventuele problemen of ontbrekende administratieve zaken (contracten, aanvragen of geheimhoudingsverklaringen) in de avonduren rechtgetrokken zouden kunnen worden.

Dag 2: integraties uitvoeren

Nadat de informatie van gisteren enigszins was bezonken en verteerd, werd het tijd voor het praktische werk. We voerden een aantal integraties uit tussen bestaande Oracle Cloud Applicaties (Service Cloud, Right Now) met de nieuwe Integration Cloud Service (ICS). Wat direct opviel is het gemak waarmee verbindingen kunnen worden gelegd naar deze bestaande Cloudoplossingen. Vanuit productmanagement werd ons verzekerd dat ook verbindingen leggen naar applicaties op het serverpark van de klant (of zijn eigen hosting provider) gemakkelijk is, mits er een adapter beschikbaar is én er een ‘agent’ kan worden geïnstalleerd t.b.v. de communicatie.

Dag 2 aan de slag met integraties uitvoeren Dag 2 aan de slag met integraties uitvoeren

Mappings opstellen

Het grootste werk zit ‘m in het in het opstellen van de mappings van de datastructuren. Dat wil zeggen: veld X in systeem A moet worden gekopieerd naar veld Y in systeem B. Maar ook hier biedt de Cloud uitkomst doordat je gebruik kunt maken van aanbevelingen (zowel van Oracle als van andere ICS­-gebruikers), zodat er snel een basis kan worden gelegd voor een succesvolle integratie.

De grafische mapper houdt de eindgebruiker weg van de complexiteiten van de XSLT-technologie, zodat de mappings ook door niet-­techneuten kunnen worden uitgevoerd (de vereiste technische diepgang is vergelijkbaar met het maken van formules in Excel, gebruikers of zelfs managers kunnen dus hun eigen integraties bouwen). Mocht de nood aan de man (of vrouw) zijn, dan kan een ontwikkelaar de achterliggende XSLT-stylesheet exporteren, bewerken en de juiste mappings importeren in ICS. Naast synchrone request­response of fire­and­forget interacties, kunnen ook integraties (publish/subscribe) worden opgezet.

Tot zover mijn verslag van het eerste deel van de Summer Camp. Benieuwd naar de activiteiten van dag 3, 4 en 5? Houd mijn volgende blog in de gaten!

Milco: “Dit jaar lag de focus op de Cloud, al dan niet in co-existentie met de on­premise oplossingen”