Kennis ophalen tijdens Configuration Management Camp

Namens Qualogy ga ik naar ‘Configuration Management Camp’, op 6 en 7 februari in Gent. Dit evenement staat hoog aangeschreven in mijn vakgebied. Het belooft dan ook indrukwekkend te worden, met veel interessante sprekers en seminars. Een mooie kans om mijn kennis op het gebied van nieuwe ontwikkelingen bij te spijkeren én interessante connecties te maken met vakgenoten.  

Configuration management is het definiëren van de eindstaat van je infrastructuur. Met tools als Puppet, Ansible en Chef schrijf ik code in de specifieke programmeertaal van deze tools. De code pas ik vervolgens toe op één of meerdere servers. De tool dwingt vervolgens de eindstaat af naar de in de code beschreven configuratie voor de desbetreffende machine.

Configuration management wordt in organisaties vaak ingezet om systemen in een bepaalde – door security goedgekeurde – staat te laten bevinden 

Code pushen

Als beheerder is het fantastisch dat taken niet meer op verschillende servers apart uitgevoerd hoeven te worden door het inzetten van configuration management. Je ‘pusht’ de geschreven code het systeem in - bijvoorbeeld door gebruik van versiebeheer met Git. De cliënt software doet vervolgens de rest op alle servers.  

Tijdsbesparing

Mijn doel is om met configuration management dagdagelijkse taken verder te automatiseren, waarbij de productie incidentvrij blijft doorlopen. De tijd die overblijft zet ik in voor interessante vraagstukken en probleemoplossingen. Ik zoek steeds naar redenen voor bedrijven om configuration management te implementeren. Die zijn vaak zo te vinden, veel taken worden nog steeds handmatig uitgevoerd.  

Enthousiasteling

Ik ben wat je noemt een echte ‘configuration management’-enthousiasteling. Zo profileer ik mij ook binnen en buiten Qualogy. Ik probeer het onderwerp bij Qualogy en haar klanten te laten leven, omdat ik veel kansen zie in het gebruik ervan. Door configuration management in te zetten help je veranderingen in de infrastructuur gecontroleerd uitrollen. Dit levert tijdsbesparing en realiseert stabiliteit in de hele omgeving.  

Puppet en Chef

‘Configuration Management Camp’ komt op een goed moment. Ik ben betrokken bij de migratie van de configuration managementtool Puppet naar Chef. Ik heb mij al kunnen verdiepen in Chef, maar het evenement gaat mij zeker meer inzichten bieden die direct toepasbaar zijn in mijn werk. In de community hoop ik interessante contacten te leggen om mijn netwerk binnen het ecosysteem van Chef uit te breiden. Ik zou het ook gaaf vinden om huidige Twittercontacten in persoon te spreken.   

The Foreman

‘The Foreman’ is een tool waar ik professioneel en persoonlijk erg benieuwd naar ben. Deze tool combineert goed met Puppet, voor voorzieningen bij nieuwe virtuele machines. Meer inzicht in The Foreman zal een dankbare aanvulling zijn. Ik beheer dit gedeelte nu vaak nog handmatig. Ik hoop dat het evenement mij uit gaat dagen de tool te gaan gebruiken. 

Open Source

Mijn doel tijdens het evenement is zoveel mogelijk bij te leren van mensen die configuration management op een andere manier benaderen. Ik verwacht veel input uit de ‘open source’-community die ik een warm hart toedraag. De meest verfrissende nieuwe ideeën en inzichten komen vaak uit deze hoek. Ik wil ook meer leren over de rol van Docker (containers) binnen configuration management. Daar staan ook meerdere sprekers voor op het programma.  

What's new?

Verder verwacht ik veel seminars met de focus op ‘what’s new in configuration management?’ Omdat er vanuit de klant - waar ik werk als consultant - meerdere collega’s aanwezig zijn, kunnen we de ontwikkelingen meteen doorvertalen naar ons werk. Dat maakt het allemaal nog leuker.