Mijn avontuur voor Qualogy in Curaçao

Als geboren Surinamer heb ik bijna heel mijn leven hier gewoond. Ik ben er naar school gegaan, ben er getrouwd en vader geworden. Naar andere landen ging ik hoogstens op vakantie. In oktober 2012 startte ik bij Qualogy in Paramaribo als Java Developer. Ik was happy met mijn baan en verwachtte niet al te veel verandering.

Tot... ik in augustus 2013 de kans kreeg om gedetacheerd te worden naar Curaçao. Dit voor een project bij een telecombedrijf. Aan de ene kant leek de detachering erg spannend – maar aan de andere kant leek het me een prachtig avontuur. Na er goed met mijn gezin over gesproken te hebben, besloot ik om ervoor te gaan. Mijn vrouw werkt in Suriname, daarom hebben we besloten dat ik alleen zou gaan.

Op 2 september 2013 vertrok ik naar Curaçao. De afspraak was dat ik voor zes maanden op het project zou zitten en ik kon tussendoor een aantal keer terug naar Suriname. Mijn gezin had ook de mogelijkheid om af en toe naar Curaçao te komen.

Stap in een andere wereld

Op Curaçao aangekomen leek het alsof ik in een andere wereld stapte. Ik was al eens eerder op het eiland geweest voor vakantie, maar het idee dat je ergens komt wonen, geeft je een hele andere kijk op zaken. Alles leek nieuw en anders. Ik had het geluk dat twee collega’s van Suriname ook op Curaçao waren voor hetzelfde project. Ze hebben mij de eerste dagen wegwijs gemaakt.

De eerste weken had ik het direct al naar mijn zin. Het project was uitdagend. Het was leuk om met de nieuwe collega’s te werken uit de Cariben én Nederland. Ik leerde elke dag iets nieuws, zoals nieuwe technologieën, programmeermethodes en projectarchitectuur.

Ook Curaçao zelf vond ik leuk. Ik ben het eiland gaan verkennen. Na een paar weken raakte ik meer gewend aan Curaçao. Ik begon op en neer te reizen naar Suriname. En bleef dan een paar weken in elk land. Soms kwam mijn gezin mee naar Curaçao, vaker was ik alleen. Ik leefde letterlijk in twee werelden.

Mijn project werd verlengd

Toen de zes maanden afliepen, werd me gevraagd of ik langer kon blijven op het project. Aangezien mijn gezin en ik er geen problemen mee hadden, stemde ik toe. Ik had het naar mijn zin en dat switchen tussen twee werelden heeft zeker zijn charme. Het houdt het leven spannend en mijn gezin vindt het ook leuk om naar Curaçao te komen voor vakantie.

Nu zit ik al 2,5 jaar op mijn project. Ik weet niet meer hoeveel keren ik naar Curaçao ben gegaan. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Ik ben eraan gewend geraakt en hoef niet elke keer meer te wennen aan de verschillen. Als ik van het ene land naar het andere ga is, er een automatisch een mentale switch die ervoor zorgt dat ik me aanpas.

Happy met mijn werk en leven

Net als in 2013 ben ik tevreden en happy met mijn werk en leven. Het grote verschil nu is dat ik me er nu veel meer bewust van ben dat er grote veranderingen kunnen komen zonder dat ik het verwacht. Ik verheug me op nog veel meer mooie avonturen bij Qualogy.

Zafq: “Het is leuk om met de nieuwe collega’s te werken uit de Cariben én Nederland”