Mijn eerste project bij Qualogy: Smart Office

Sinds begin januari van dit jaar werk ik als Data Scientist bij Qualogy Solutions. De eerste weken zijn me uitstekend bevallen en ik ben warm ontvangen door mijn nieuwe collega’s. Ik vertel je graag meer over mijn nieuwe baan.

Mijn collega’s uit het Data Scientist-team en ik laten geavanceerde wiskundige technieken los op complexe gegevensbestanden. Dit heet ook wel ‘machine learning’. We zetten als het ware data om in betekenis. Hierdoor krijgen we nieuwe inzichten en kunnen we voorspellingen genereren.

Data science: overal om ons heen

De toepassingen van data science zijn tegenwoordig overal om ons heen te vinden en veranderen in rap tempo onze beleving van de digitale wereld. Denk hierbij aan de persoonlijke aanbevelingen die je krijgt als je een internetaankoop doet. Of de resultaten van online zoekopdrachten die voor iedereen anders gerangschikt zijn. Zo staat de meest relevante link voor jou bovenaan.

Producenten gebruiken sentimentanalyse van berichten op social media om in een vroeg stadium te peilen hoe consumenten aankijken tegen nieuwe producten. En banken monitoren creditcardbetalingen voor ongebruikelijke transacties om fraude vroegtijdig in de kiem te smoren. Maar ook de niet-digitale wereld gaat veranderen. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om de gezondheidszorg af te stemmen op je persoonlijke genetische make-up en andere biologische markers.

Smart Office

Op dit moment werk ik samen met mijn collega’s aan ‘Smart Office’: het kantoor van de toekomst. Binnenkort betrekken we een nieuw kantoor dat we zelf zullen voorzien van state-of-the-art machine learning-technieken. Zo maken we gebruik van gezichtsherkenning. Hiermee worden onze bezoekers bij binnenkomst persoonlijk welkom geheten.

Onder de indruk

Mijn team bestaat uit een goede mix van jonge afgestudeerde professionals op het gebied van data science en meer ervaren gepromoveerde wetenschappers. Er heerst een uitstekende vibe in het team. Bovendien ben ik onder de indruk van de creativiteit en expertise van iedereen. We werken bij Qualogy met de Agile-werkwijze, heel anders dan op de universiteit. Maar het is mij wel duidelijk: dit komt de productiviteit zeker ten goede.

Mijn ambities

Qualogy heeft grote ambities op het gebied van data science. Ik hoop het komende jaar dan ook bij te kunnen dragen aan de uitbreiding van het team. Verder is het van belang dat we nog intensiever gaan samenwerken met de verschillende topuniversiteiten in Nederland. En natuurlijk wil ik veel nieuwe projecten opzetten en succesvol afronden!

Arthur: “Producenten gebruiken sentimentanalyse van berichten op social media om consumenten in een vroeg stadium te peilen”