Road to Devoxx 2015

Binnenkort, van 9 tot en met 13 november, vindt Devoxx België weer plaats. Traditiegetrouw is megabioscoop Metropolis Antwerpen het decor. Ook Qualogy is van de partij. Samen met 4 collega’s (en nog zo’n 3500 vakgenoten) zal ik een bezoek brengen aan het grootste Java-evenement van Europa.

Devoxx is verdeeld in een ‘university’ en een ‘conference’ gedeelte. De university vindt plaats op maandag en dinsdag en bestaat uit diepgaande, veelal technische sessies die de hele ochtend of middag beslaan. Woensdag tot en met vrijdag is tijd voor de conference talks van een uur: minder diepgang, wel veel meer variatie. 

Mijn collega’s en ik bezoeken de university, conference of beide. Zelf zal ik alleen tijdens de university aanwezig zijn. Hieronder de sessies die op mijn programma staan.

Maandag

1. Design pattern reloaded
De Gang of Four (GoF) design patterns zijn verplichte kost voor de OOP-programmeurs. Sinds Java 8 (maar al veel eerder in talen zoals Scala) heeft het functioneel programmeren zijn intrede gedaan op de JVM. Deze sessie van Remi Forax neemt als uitgangspunt de GoF design patterns en laat ons zien in hoeverre deze in de moderne softwareontwikkeling nog van toepassing zijn.

2. Building modern web UI’s with web components
De wereld van front-end ontwikkeling evolueert in record tempo. Niet langer schrijft de Java-ontwikkelaar zijn UI’s in Spring MVC, JSF of Wicket. Maar in JavaScript geholpen door frameworks zoals React en AngularJS. Web components zijn de volgende stap in deze evolutie.

Dinsdag

1. From big data to micro service: a journey with adam, cassandra, dcos, play! 2, spark, spark notebook and spray
Een mond vol, maar een hands-on lab die mooi aansluit bij de opdracht die ik momenteel vervul bij een klant: een big data-vraagstuk waar onder meer Cassandra gebruikt wordt. Ik ga hier vast waardevolle inzichten opdoen die ik kan gebruiken om mijn opdracht tot een goed einde te brengen.

2. Core design principles for software developers
Hoe schrijven we goede code? Hoe kunnen we kwaliteit meten? Als schrijver van diverse boeken en spreker op vele internationale conferenties, is Venkat Subramaniam een bekende naam in de Java-wereld. Geen spreker is zo goed in staat om zijn publiek te enthousiasmeren als Venkat. Niet te missen!

3. Writers write! The documentation bof
Documentatie is vaak het onderschoven kindje van softwareontwikkeling. In deze BOF-sessie (Birds of a Feather) vertellen deelnemers over hun ervaringen met documentatie en zullen tips en trucks uitgewisseld worden over hoe het documenteren interessant blijft. Voor mij een leuke sessie omdat ik een kleine bijdrage heb geleverd aan de open-source AsciiDoc plugin voor IntelliJ. AsciiDoc komt ongetwijfeld langs aangezien Dan Allen van de partij is.

Lastig kiezen

Het een mooi programma. Maar het blijft lastig kiezen, want voor elke sessie die ik bezoek mis ik er minstens 4. En daar zitten zonder meer ook toppers bij.

En last but not least: ik kijk ook uit naar het afsluiten van de dag met mijn collega’s onder het genot van een goed Belgisch biertje. ‘Bier Central’ is een begrip onder de Devoxx-bezoekers. Ik zal deze (in)fameuze JPoint-borrel zelf moeten missen dit jaar. Maar ik weet zeker dat vele Devoxxians daar onvergetelijke herinneringen gaan opdoen - mits ze niet teveel van de Delirium Tremens genieten!

Tot ziens in Antwerpen

Het wordt mijn vierde bezoek aan Devoxx en mijn eerste bezoek met mijn Qualogy collega’s. Ik heb er zin in. Tot ziens in Antwerpen!

 

*Photo's: Devoxx

Harro: “Samen met 4 collega’s breng ik binnenkort een bezoek aan het grootste Java-evenement van Europa. ”