Een marathon lopen in Ecuador, voor het goede doel

Aankomende september reis ik af naar Ecuador. Daar loop ik een marathon van 42 kilometer voor steun aan kinderen in armoede. Het doel: probeer je voor minimaal 10.000 euro te laten sponsoren. Over dat streefbedrag ben ik nu al ruimschoots heen, mede dankzij een mooie bijdrage van Qualogy. Fantastisch, op naar de 20.000!

In 2012 bezocht ik een festival waar een cheque werd overhandigd aan goede doelenorganisatie Compassion. Wat bleek? Een aantal bezoekers had de zogenaamde ‘4e Musketiersmarathon’ gelopen in Rwanda om geld op te halen voor mensen in armoede. Ik sprak deze mensen en hoorde hoe de marathon hun leven had veranderd en verrijkt. Ik zag het kameraadschap en de energie bij deze mensen en dacht: dit wil ik ook.

Drie keer op rij

Het initiatief heet nu de Muskathlon en wordt georganiseerd door De 4e Musketier. Ik doe nu voor de derde keer mee. In 2013 liep ik al in Oeganda mee en in 2014 in Ethiopië. Het geld dat ik ophaal gaat naar goede doelenorganisatie Compassion. Zij zorgen ervoor dat de allerarmste kinderen onderwijs, voeding en medicijnen krijgen. Op die manier help ik gezinnen die in bittere armoede leven. De reis betaal ik zelf.

Het is niet zomaar alleen een marathon. Ik bezoek ook de projecten van goede doelen-organisatie Compassion en hoor de verhalen uit de eerste hand. Een bijzondere en levensveranderende ervaring.

Een deel van het parcours Een deel van het parcours

Gebrek aan medicijnen

In landen als Ecuador overlijden mensen aan onnodige ziekten door bijvoorbeeld gebrek aan geld voor medicijnen. Veel kinderen kunnen niet naar school en zijn gevangen in armoede. Ik kan hen helpen door ‘simpelweg’ deze sponsormarathon te lopen. Waarom zou ik dat dan niet doen? Ik hoop dat als ik in een soortgelijke situatie zou zitten, mensen dit ook voor mij over zouden hebben. Met niets doen bereik je zeker niets is en is dus geen optie.

Een cheque van Qualogy

Het doel is dus om in elk geval 10.000 euro op te halen. Dat is nu gelukt en ik zou wel de 20.000 willen halen! Dat is na de aardbevingen van 16 april namelijk hard nodig. Ik ben al een goed eind op weg. Want ik heb al veel donaties ontvangen en van mijn werkgever heb ik zelfs een cheque van 5000 euro overhandigd gekregen. Dat is natuurlijk een fantastisch gebaar. Mijn mond viel open toen ik het hoorde. Ik vind het ontzettend gaaf dat Paul (onze directeur) dit doet. Het is natuurlijk zijn eigen geld en hij hoeft er niets voor terug. Geweldig! Van die 5000 euro kunnen 5 kinderen voldoende eten, drinken en naar school. Straks staan er dus 5 Ecuadoraanse gezinnen te dansen van blijdschap. Qualogy helpt me daarnaast ook om mijn sponsoractie te promoten, echt top.

Op de vuilnisbelt

De reizen die ik tot nu toe heb meegemaakt zijn heel indrukwekkend. In Ethiopië sprak ik op een vuilnisbelt met een moeder die daar spulletjes bij elkaar sprokkelde. In Oeganda ontmoette ik een moeder van 2 kinderen in een klein vervallen hutje, op een plek zonder elektriciteit en stromend water. Slapen doen ze in ploegen vanwege ruimtegebrek. Dat vergeet ik nooit meer. Deze mensen hebben een erg zwaar leven. Het zijn de mensen waarvoor ik dit doe.

Een deel van het parcours Een deel van het parcours

Schouder bieden

Maar.. waarom loop je de marathon niet gewoon in Nederland? Hoor ik je nu denken. Als ik vanuit Nederland een zak met geld stuur, zal ik nooit de wanhoop ervaren die er leeft en kan ik nooit daadwerkelijk een schouder bieden aan deze wanhopige mensen. Door naar het land zelf te gaan kan ik ook het sponsorkindje waarvoor ik loop ontmoeten. Voor de lokale bevolking is het echt een oppepper dat er zo’n 100 atleten speciaal voor hen langskomen en naar hun verhaal luisteren. Ik weet dat dat een herinnering is die ze altijd bijblijft. Door ter plekke met de lokale bevolking in aanraking te komen, heb ik eerder al mogen ervaren dat dan armoede je raakt op de plek waar het hoort: in je hart. Bekijk hier ook een video over de muskathlon over de impact van de Muskathlon.

Zware maar indrukwekkende reis

Het is dus niet zomaar even een marathonnetje lopen. Het wordt best een spannende reis. Ook dit jaar weer. Zowel fysiek als mentaal. We gaan de marathon deels in de bergen lopen, op een hoogte van 1800 - 2800 meter. Maar de reis zal ook een geestelijke impact hebben. Want ik ga ook de relatie aan met de lokale bevolking. Ik kijk er in elk geval enorm naar uit. Eén ding is zeker: het wordt weer een onvergetelijke ervaring.

Wil je ook een bijdrage leveren voor het goede doel? Doneer hier. Kijk voor meer info ook eens op mijn eigen website www.run4hope.net.

Robert: "Qualogy heeft 5000 euro gedoneerd, een fantastisch gebaar!"