Samen real life situaties simuleren: FMW Training

Bij een organisatie in Almelo gaf ik recent een meerdaagse FMW Training. Of, voluit: de Oracle Fusion Middleware Training 12c:OSB en SOA Suite. Deze training behandelt stap voor stap alle componenten die een senior OFWM beheerder moet weten. Ik vertel graag meer over mijn ervaringen.

De FMW Training is interessant voor startende beheerders en developers, maar ook als opfriscursus voor meer ervaren seniors. Dit keer vond het op locatie plaats. Ook bij andere organisaties heb al eens dergelijke trainingen op locatie gegeven. Voordeel van een training op locatie is de directe interactie met de situatie van de klant. Zij kunnen realtime issues beter plaatsen.

De training startte met een verrassing: er was geen beamer en geen bureau! Maar met wat effort van de deelnemers kwam dat helemaal goed. Hierna konden we serieus van start. De training is toegespitst op dagelijkse operationeel beheer - en veel minder op vragen als ‘Wat zit er allemaal in dit product?’ Aan de hand van een stap-voor-stap-opbouw leert de deelnemer de samenhang kennen tussen de diverse onderdelen, hoe ze samenwerken en hoe ze uiteindelijk onder controle te krijgen zijn.

Steeds enthousiaster

Het mooiste moment van de training was om te zien hoe de ontwikkelde stof en oefeningen steeds meer gezicht kregen en mensen steeds enthousiaster werden naarmate de oefeningen ook lukten. Leuk was ook de positieve feedback over de training, zelfs van hun manager. Natuurlijk waren er ook verbeterpunten, daar leren we weer van. De sfeer was overall zeer positief, mensen waren bereid om kennis tot zich te nemen en stelden zich leergierig op.

Ik denk dat voor de deelnemers het interessantste moment van de training was om de diverse onderdelen in hun eigen praktijksituatie te plaatsen. Dat is wat mij betreft ook het sterkste punt van deze training. We blijven niet hangen in vage termen maar proberen zo concreet mogelijk real life situaties te simuleren. Dit maakt het geheel  actief en levendig. Ik heb dan ook niemand heb zien indutten tijdens deze training!

Ik geef vaker FMW-trainingen, ook over andere onderwerpen rondom WebLogic, Perfomace en Troubleshooting, Bussiness Application Monitoring. Hier leer ik zelf ook veel van. Inzichten van operationeel beheer - dus waar deelnemers tegenaanlopen in het dagelijkse beheer - kan ik weer gebruiken om de training te verrijken.

Mannen hechten waarde aan status

Het geven van trainingen is voor mij een belangrijk deel van mijn functie. Je weet wat ze zeggen: mannen hechten veel waarde aan status. Daarin ben ik niet anders, dus ik sta graag als expert voor de groep :) Maar zonder gekheid: het geven van trainingen geeft je wel een zeker aanzien bij klanten. Dit opent nieuwe deuren. Ook uit deze training wist ik indirect weer een opdracht te slepen. Super!

Michel: “We blijven niet hangen in vage termen maar simuleren zo concreet mogelijk real life situaties”