Samen werken aan een nieuwe Exadata-infrastructuur

In augustus ben ik gestart bij Qualogy als Senior Exadata Expert. Ik ben gelijk ingezet bij een mooi en uitdagend project. Bij één van onze relaties wordt namelijk een nieuw applicatie- en databaselandschap ingericht voor de Oracle appliances Exadata, Exalogic, ZFS Storage Appliance én Oracle Enterprise Manager Cloud Control!

Samen met twee collega's ben ik verantwoordelijk voor het inrichten van de Exadata, ZFS Storage Appliance en Oracle Cloud Control-omgeving, zeg maar de ‘database-laag’. Ook dragen we zorg voor het migreren van de oude naar de nieuwe omgeving. Daarbij begeleiden we de klant goed, zodat zij vertrouwd raken met hun nieuwe omgeving. Daarnaast is er een team van collega's bezig met soortgelijke activiteiten voor de Exalogic en Fusion Middleware-omgeving, zeg maar de ‘applicatie-laag’.

Exa-infrastructuur gebruiksklaar maken

In dit specifieke geval is de Exa-infrastructuur zowel een applicatie als een database landschap. Maar in plaats van dat de klant zelf zo’n omgeving bouwt, bestaat een Exa-infrastructuur uit ‘Oracle appliances’. Dit zijn vooraf geconfigureerde machines die compleet geïnstalleerd in een datacenter worden geplaatst, in complete datacenter racks. In de praktijk komt er toch nog wel heel veel kijken bij het gebruiksgereed maken van dergelijke appliances en dat is waar Qualogy bij kan ondersteunen.

Onze aanpak

Hoe we dat gaan aanpakken? We starten met een ontwerpfase, waarin we afspreken en vastleggen wat we willen gaan doen, en welke architectuur en detail-architecturen we gaan implementeren. In deze fase overleggen we veel met de klant. Daarna worden de Exadata en Exalogic appliances volgens standaard protocollen geconfigureerd. Tot slot gaan we de bestaande applicaties en databases naar deze nieuwe infrastructuur migreren. Een mooie uitdaging.

Volgende stap in volwassenheid

De nieuwe Exa-infrastructuur heeft als voordeel dat de machines bij Oracle zelf al geconfigureerd worden. Daardoor zijn alle componenten uitvoerig getest. Dat is erg gunstig voor de klant. De hardware en software zijn optimaal op elkaar afgestemd, wat leidt tot een zeer hoge performance van de appliances. Ik zie het werken met appliances echt als een volgende stap in de volwassenheid van de IT-sector. Als je een auto koopt bij de garage hoef je hem ook niet eerst zelf in elkaar te zetten. Je krijgt de sleutel en kunt wegrijden. Iets dergelijks geldt ook (enigszins) voor appliances.

Een ander voordeel is dat Oracle deze appliances overal ter wereld heeft verkocht. Dat betekent dat er veel kennis over de appliances kan worden opgebouwd. Tot slot is een voordeel dat je bij eventuele issues altijd bij Oracle terecht kunt. Zij zijn de enige leverancier. Bij zelfgebouwde componenten van verschillende leveranciers krijg je nog wel eens de situatie dat ze naar elkaar gaan wijzen bij problemen.

Veel op locatie bij de klant

Voor dit project ben ik veel op locatie bij de klant. Soms is dat in Nederland, soms in het buitenland. Op ons eigen hoofdkantoor ben ik minder vaak te vinden. Ik ben van mening dat je bij dit soort projecten het beste vaak bij de klant kunt zijn. Dat komt de onderlinge samenwerking, communicatie en uiteindelijk ook het eindresultaat zeker ten goede.

Investeren en dan…. kosten besparen!

Ik doe dit werk (Exadata appliances) nu al 6 jaar, maar blijf elk project toch weer bijzonder vinden. Het betekent natuurlijk een flinke investering in kennis en tijd om de appliances operationeel te hebben, waarbij de oude infrastructuur, applicaties en databases gemigreerd moeten worden naar de nieuwe Exa-infrastructuur. Maar uiteindelijk betekent dit voor de klant een enorme kostenbesparing omdat de ‘total cost of ownership’ van dergelijke appliances aanzienlijk lager is.

Mijn uitdaging

Mijn grootste uitdaging binnen dit project is om er altijd voor te zorgen dat we op tijd leveren wat we beloven. En dat we zowel de klant als de beheerders van de klant kunnen enthousiasmeren en meenemen in de nieuwe Exa architectuur. Het leukste hieraan vind ik om er samen met het Qualogy-team voor te gaan. Er samen voor zorgen dat het project een succes wordt. Voor Qualogy en voor de klant. Ik kijk nu al uit naar het moment dat de eerste database straks op de nieuwe infrastructuur draait en performt als een zonnetje!