Van inspiratie naar nieuw product: Forceview

Als kind wenste ik altijd dat ik ‘later geboren was’. Dan zou ik de technologie van de toekomst kennen. Die nieuwsgierigheid is nog altijd mijn drijfveer. Als ik hoor van producten, innovaties of diensten, vraag ik me altijd af: wat kan ík ermee doen? Zo ook in september 2014. Tijdens een gesprek met Patrick ten Broeke werd het zaadje geplant voor Forceview: ons Qualogy-product dat inmiddels een feit is.

Patrick ten Broeke is een voormalig opdrachtgever en organisatieadviseur op het gebied van strategische personeelsplanning. Tijdens ons gesprek hadden we het erover dat Patrick zijn advies baseerde op de feiten vanuit Excel-sheets en dat hij de resultaten presenteerde in PowerPoint. Bij mij ging het kriebelen. Wat als hij dit proces zou automatiseren? Een meer professionele techniek en uitstraling zou de dienstverlening geschikt maken om uit te rollen bij grote organisaties. Patrick was direct geïnteresseerd.

Forceview is een feit! Forceview is een feit!

De eerste doorbraak

In ons gedeelde enthousiasme sloegen we de handen ineen. Patrick leverde de vakinhoudelijke input en ik onderzocht de technologische mogelijkheden en wensen. De eerste doorbraak kwam een paar dagen later. Ik wilde de oplossing ontwikkelen met een nieuw product van Oracle: BICS (Business Intelligence Cloud Service). Op dat moment was het nog niet beschikbaar op de markt. In een gesprek met Evelyn, een Oracle pre-sales consultant, heb ik uitgelegd dat deze technologie ideaal zou zijn voor strategische personeelsplanning.

Evelyn heeft daarop voor mij gearrangeerd om tijdens Oracle OpenWorld 2014 in San Francisco te spreken met de Nederlandse Sales Manager voor BI en de Director productmanagement. Deze laatste was zo enthousiast over mijn idee dat hij een BICS-account toezegde. Toen wij bij Qualogy eenmaal aan de slag konden met BICS ging het heel snel. Al na vier dagen kon ik de eerste demo van Forceview presenteren.

En nu – één jaar later – is Forceview een feit. Onze eerste klanten zijn de gemeenten Schiedam en Barneveld. Dat dit twee gemeenten zijn, is niet geheel toevallig. Patrick en ik hebben beiden onze sporen verdiend in de publieke sector. Dus dit was voor ons een logische eerste stap. Wij weten dat veel gemeenten kampen met thema's als vergrijzing, duurzame inzetbaarheid en het vasthouden van jong talent. Maar Forceview is ook zeer geschikt voor commerciële bedrijven. Daar zijn we dan ook al volop mee in gesprek. 

Forceview: strategische HR binnen handbereik Forceview: strategische HR binnen handbereik

Wat is Forceview?

Forceview is een methode om de personele bezetting van een organisatie in lijn te brengen met haar strategische koers. In dashboards ziet de klant vraag en aanbod van competenties. Hoe talent zich ontwikkelt en hoe persoonlijke ambities kunnen matchen met de organisatiedoelstellingen. Hierin wordt ook externe data meegenomen, zoals ontwikkelingen op de lokale arbeidsmarkt.

Persoonlijke ambities matchen met organisatiedoelen Persoonlijke ambities matchen met organisatiedoelen

Dromen met Oracle cloud

Altijd als er een interessante nieuwe technologie uitkomt, start ik met dromen. Dan komt die wens uit mijn kindertijd weer boven. Wat kan ík ermee doen? De Oracle-cloudoplossingen zijn geweldig wat dit betreft. Na vier dagen ontwikkelen al een demo presenteren? Dat is natuurlijk belachelijk snel. Als ik Forceview met on-premise Business Intelligence-technologie had opgebouwd, was ik zo maanden verder geweest. Oracle-cloudoplossingen stellen Qualogy als system integrator in staat om supersnel en –flexibel nieuwe dienstverlening aan te bieden.

Ook met Forceview ben ik al bezig met de toekomst. Ik verheug me op onze doorontwikkeling. Als ik kijk naar de Oracle roadmap, staan er voor het komend jaar een aantal spannende ontwikkelingen op de rol. Inhoudelijk kan ik hier nog niets over schrijven, maar er komen zeker nieuwe functionaliteiten bij waarmee Forceview nog meer toegevoegde waarde kan bieden.

Oracle Excellence Award: bekijk de video

Fantastisch: tijdens Oracle OpenWorld 2015 is Qualogy dankzij de ontwikkeling van Forceview bekroond met Oracle's 2015 Excellence Award for Cloud ISV Partner of the Year – EMEA. Bekijk in de video mijn reactie op deze mooie onderscheiding:

Gudron: “Als ik hoor van producten, innovaties of diensten, vraag ik me altijd af: wat kan ík ermee doen?”