Robert Speelman: waarom ik de Muskathlon loop

Collega Robert Speelman treft de laatste voorbereidingen voor zijn deelname aan de Muskathlon, 21 september vliegt hij naar Ecuador. In zijn eerdere blog lees je over zijn doelen. Maar waarom doet Robert eigenlijk mee aan de Muskathlon? Robert vertelt: 

“Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen” zong Thé Lau van The Scene. Met deze zin suggereert hij dat we allemaal een beetje familie van elkaar zijn, levend met elkaar op één en dezelfde planeet. Helaas leven 800 miljoen leden van deze ‘familie’ in absolute armoede. Ze beschikken niet over schoon drinkwater, voldoende voeding en onderdak. Ook hebben ze geen toegang tot onderwijs wat het extra moeilijk maakt om te ontsnappen aan de armoede.

Waar we geboren worden hebben we niet voor het zeggen. Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat mijn wieg in Nederland stond. Het had zomaar anders kunnen zijn. Armoede raakt me omdat het mensen hun waardigheid en toekomstperspectief ontneemt. Door armoede krijgen kinderen niet de kans tot bloei te komen. Ze overlijden nog voordat ze echt geleefd hebben. Voor veel kinderen zit een goede toekomst er niet in.

Gevangen in armoede

Gezinnen zitten gevangen in armoede. Er heerst dagelijks wanhoop bij vele vaders en moeders. Dat is onrechtvaardig, oneerlijk en onnodig. Want we kunnen hier écht iets aan doen. Ieder mens heeft het ingebakken gevoel dat de sterke de zwakke kan helpen. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf” is een keuze. En daarom ben ik het afgelopen jaar bezig geweest met trainen en fondsenwerving om op 21 september met 66 andere atleten te vertrekken naar de jungle van Ecuador om daar een sponsormarathon te lopen.

Klik hier voor meer informatie over waarom we dit in Ecuador doen.

Wie zijn gebaat bij de Muskathlon?

Dat zijn kinderen uit de armste gezinnen. Zoals mijn sponsorkind Sahila van 5. Door het sponsorgeld kan zij, en vele andere kinderen, opgenomen worden in het hulpprogramma van Stichting Compassion. Compassion voorziet in onderwijs, voeding, medische verzorging, voorlichting (hygiëne), lichamelijke beweging, persoonlijke begeleiding voor gezinnen en onderwijs voor de ouders.  

Sahila: houdt van spelen met poppen en kleuren. Sahila: houdt van spelen met poppen en kleuren.

Mijn sponsorkind Sahila

Sahila woont bij haar ouders in het kustgebied van Machalilla. Haar vader werkt soms als visser en haar moeder doet het huishouden. In Machalilla werken de meeste volwassenen als visser of marktkoopman en verdienen daarmee een schamel inkomen. Een dagelijkse maaltijd kan bestaan uit vis en rijst. De gezondheidsproblemen in dit gebied zijn aandoeningen aan de luchtwegen, allergieën, knokkelkoorts en de ziekte met gewrichtspijn veroorzaakt door het ‘chikungunya-virus’.

Wat gaan we doen in Ecuador?

In het Amazonegebied en de stad Tena bezoeken we straks verschillende Compassion-hulpverleningsprojecten. Daar ontmoeten we de leiders, leraren en spreken we met kinderen en ouders. Ook nemen we een kijkje bij de kinderen thuis om het leven van een Compassion kind te ontdekken. In de hoofdstad Quito bezoeken we een moeder en kind-project in de sloppenwijken. Ook hier gaan we op huisbezoek.

Ontmoeting met Sahila

Na het bezoek aan Quito vliegen we naar Manta voor een bezoek aan een project in Machalilla. Daar zal ik Sahila, mijn sponsorkindje, gaan ontmoeten en organiseren we een sport- en speldag voor alle kinderen. Ter voorbereiding op de marathon zullen we nog enkele lichte trainingen lopen, waaronder een jungle trailrun. Om op 28 september dan eindelijk de marathon (42,2 km) te lopen.

Huidige sponsoractie

Ik ben dolgelukkig dat ik mijn doelbedrag verdubbeld heb, maar elke euro extra is welkom. Daarom heb ik een nieuwe sponsoractie opgestart. Tegen betaling krijgen bedrijven een vermelding van het bedrijfslogo op mijn leaseauto. Er is nog ruimte: alle tips zijn welkom.