Workshop Bètabanenmarkt: over banken en robots!

Bezoek je op woensdag 15 maart de Bètabanenmarkt? Kom ’s middags dan vooral ook even naar mijn workshop over ‘banks and bots’. Hier ontdek je alles over geautomatiseerde communicatie met robots in de bancaire sector. Een interessant en veelomvattend onderwerp, want er zijn enorme kansen… maar ook de nodige risico’s! 

Ken je bijvoorbeeld Tay nog, de automatische Twitterrobot van Microsoft? Door te praten met andere Twitteraars, moest de robot een steeds rijkere woordenschat krijgen en steeds slimmer antwoorden. Maar een aantal ‘grappenmakers’ ging ermee aan de haal en binnen no-time spuwde Tay volautomatisch de meest vreselijke uitspraken over het internet. Het gevolg: een enorm gezichtsverlies voor Microsoft. 

Sentiment en regelgeving

Je begrijpt wat voor impact bovenstaande heeft op een organisatie. Het laat goed zien hoe belangrijk het is om bots op een slimme, doordachte  en veilige manier in te zetten. Zéker als het een bank betreft: daar waar klanten hun geld onderbrengen, waar veel sentiment leeft en ook rekening gehouden moet worden met wet- en regelgeving. 

In teams aan de slag

Die verschillende factoren maakt het gebruik van robots in de bankensector juist extra interessant en uitdagend. Tijdens de workshop gaan we hierover met elkaar in discussie: wat zijn de voors en tegens? Wat zijn de kansen? Wat zijn de risico’s? Hoe zou jij die risico’s tackelen? Aan de hand van verschillende aandachtsgebieden ga je hiermee in teams aan de slag. 

Chatten met een robot

Op dit moment gebruiken banken robots vooral in chats, voor support aan klanten dus. Jij kent ze vast ook: een vriendelijke man of vrouw waar je al je vragen aan kunt stellen en die vervolgens automatisch antwoord geeft. Die support moet natuurlijk van topklasse zijn, anders hebben klanten het gevoel niet serieus genomen te worden. Het is dus erg belangrijk om de robot zo te ontwikkelen, dat hij in staat is om áltijd een passend antwoord te geven. Stel je een vraag over hypotheekrente? Dan wil je natuurlijk géén antwoord terug over de looptijd van de hypotheek. En we halen natuurlijk allemaal ook wel eens een grapje uit met de automatische bots. Een bot moet dus bijvoorbeeld ook op een goede manier met grapjes en sarcasme kunnen omgaan. 

Verschillende disciplines

Bij een robot programmeren komt dus veel kijken. En het is méér dan alleen IT. verschillende disciplines komen samen. het gaat bijvoorbeeld ook om psychologie: hoe denken mensen en hoe kan de robot hier zo goed mogelijk mee omgaan? Het gaat ook om wet- en regelgeving: welke regels gelden er en voldoen we hier nog wel aan als we de robot op een bepaalde manier programmeren? 

Leren van elkaar

Iedereen kijkt op een eigen manier naar dit onderwerp. Als psychologiestudent heb je misschien ideeën over hoe de robot zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de denkwijze van consumenten. Als rechtenstudent weet je hoe je kunt voldoen aan wet- en regelgeving. Als techneut ken je de mogelijkheden van programmeren. Als scheikundige kijk je wéér anders naar het onderwerp. Daarom is het des te interessanter om samen met elkaar hierover in conclaaf te gaan en ideeën uit te wisselen: samen kunnen we van elkaar leren. 

Waardevolle inzichten

Ikzelf kijk het meest uit naar de interactie met het publiek. Ik ben erg benieuwd naar de kijk op dit vraagstuk van de jongere generatie. We zoeken creatieve geesten die verder kijken dan de huidige status en mogelijkheden van bots. Als Qualogy kunnen we daar een hoop van leren. Want juist de frisse blik van jullie als nieuwe generatie kan ons veel nieuwe en waardevolle inzichten bieden. 

Breng een bezoekje aan onze stand

Naast de workshop zijn we met een aantal collega’s ook aanwezig met een stand. Kom gezellig langs en laat je bijpraten. Wil je weten hoe een dag bij Qualogy eruitziet? Aan welke gave projecten we werken en met welke mooie technologieën? Of ben je benieuwd hoe je direct kunt solliciteren? Ik en mijn vakinhoudelijke collega’s vertellen er graag meer over. 

Kom je ook?

Leuk! De workshop is van 14.30 tot 15.30 uur. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en jouw ideeën te horen.