''Ik voelde meteen een bepaalde warmte toen ik bij Qualogy binnenkwam voor een gesprek. Die warmte, die sfeer, die past bij mij''.

Marcel Heijmans

Qualogy, BA-ontwikkelaar

''Ik voelde meteen een bepaalde warmte toen ik bij Qualogy binnenkwam voor een gesprek. Die warmte, die sfeer, die past bij mij''.

Marcel Heijmans

Qualogy, BA-ontwikkelaar

De toegevoegde waarde van Business Intelligence en Big Data? Collega Marcel Hijmans vertelt er graag over. Net dat beetje extra leveren dan waar de klant op rekent. Dat is waar IT voor hem om draait. Marcel is BI-ontwikkelaar bij Qualogy. Je leest hier alles over zijn huidige project bij het Ministerie van Economische zaken en Klimaat.

“De reactie van de klant is vaak: Goh is dat allemaal echt mogelijk?.”

De keuze voor Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE)
“Alle bedrijven hebben een informatiebehoefte om op basis daarvan strategische keuzes te kunnen maken. Veel klanten kennen de toegevoegde waarde van een tooling als OBIEE nog niet. Welke informatiebehoefte leeft er en wat is het doel? Deze punten werk ik uit en aan de hand daarvan geef ik advies. De reactie van de klant is vaak: “Goh is dat allemaal echt mogelijk?”. Er komt dan ook vaak meer werk uit voort dan vooraf gedacht.

Ik heb Informatica Engineering gestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht. Daarna ben ik mijn IT- carrière gestart bij Capgemini. Bij mijn vorige werkgever ben ik in verschillende rollen actief geweest. Toen kwam het moment dat ik wilde gaan doen wat ik echt leuk vind. In mijn geval was dat mij meer
gaan verdiepen in de BI-wereld. Eigenlijk vond ik dat tijdens mijn studie al het leukst. Ik kreeg bij het bedrijf waar ik werkte niet de mogelijkheid om daar iets mee te doen. Via een recruitment bedrijf ben ik in contact gekomen met Qualogy. Qualogy is Oracle gebaseerd en ik kom ook uit de Oracle hoek. Dat sloot dus al goed aan. Daarnaast voelde ik meteen een bepaalde warmte toen ik bij Qualogy binnenkwam voor een gesprek. Die warmte, die sfeer, die past bij mij.

“Die Qualogy warmte, die sfeer, die past bij mij.”

Dat merkte ik ook duidelijk in de coronaperiode. We konden elkaar fysiek niet zien. Maar ondanks dat zijn we altijd met elkaar in contact gebleven. Er werd echt out of the box gedacht. Wat kan er juist wel, ondanks alle beperkingen. Zo werd er een kerst drive tru georganiseerd, deed ik mee aan de online ‘Het perfecte plaatje’ fotocompetitie en stond met Koningsdag een collega op de stoep met een doos tompoezen. Dat zijn de kleine dingen die het doen en die het verschil maken.”

“Het is in de IT heel belangrijk dat je meegaat in de ontwikkelingen.”

Ruimte en ontwikkeling
“Daarnaast is het voor mij heel belangrijk dat ik de ruimte krijg in mijn werk en dat er volop ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Bij Qualogy krijgen we jaarlijks een ontwikkelbudget tot onze beschikking. Daarvan kan je cursussen volgen, deelnemen aan events en nog veel meer. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik dat budget naar eigen inzicht mag besteden. Qualogy zet echt in op ontwikkeling. Ze vinden het ook belangrijk dat je andere toolings leert kennen. Zo ben ik nu bezig met Microsoft Azure. Het is in de IT heel belangrijk dat je meegaat in de ontwikkelingen.”

IT en detachering
“Het fijne aan detachering is dat we op verschillende projecten en bij diverse klanten kunnen worden ingezet. De klant heeft zelf niet de juiste kennis in huis dus word jij daarvoor ingehuurd. Het mooie aan de IT vind ik dat je de klant niet alleen datgene kan geven waar ze om vraagt. Maar juist dat je meer dan dat kan bieden. Dat extra deel dat je kan bieden, leidt tot de “Wauw” en de “Is dat ook allemaal mogelijk.” Dat is wat je wilt als IT-er. Als je een echte IT-er bent dan denk je altijd een paar stappen verder. Dat waardeert de klant meestal heel erg.” Het Ministerie van Economische zaken en Klimaat

“Mijn huidige opdrachtgever is het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Daar wordt momenteel gewerkt aan een vernieuwingsproject met als doel het huidige Document Management Systeem te vervangen door een nieuw, proces gestuurd zakensysteem. Dit brengt ook enige consequenties met zich mee. Om de rapportages te laten aansluiten op het nieuwe systeem zal het bestaande rapportagesyteem ook vernieuwd moeten worden. En dat is nu precies mijn opdracht bij het Ministerie. De switch van oud naar nieuw De data uit het nieuwe systeem wordt in een datawarehouse geladen. Met de data van het datawarehouse worden vervolgens met OAS (OBIEE) rapportages opgesteld. Het nieuwe systeem verschilt inhoudelijk van het oude. Daardoor zal de koppeling met het datawarehouse opnieuw moet worden vormgegeven. Daarnaast zullen ook de huidige rapportages moeten worden omgebouwd, zodat deze naadloos aansluiten op het nieuwe hoofdsysteem. Het nieuwe systeem heeft veel meer functionaliteiten dan het oude. Daardoor moet ook de hele werkwijze van het Ministerie veranderen. Nieuwe werkwijzen vragen om nieuwe rapportages. Uiteindelijk moet dit leiden tot nieuwe overzichten waarbij volledig aan de informatiebehoefte van het Ministerie wordt voldaan.

“Het nieuwe systeem heeft veel meer functionaliteiten dan het oude. Daardoor moet ook de hele werkwijze van het Ministerie veranderen.”

Koppelen en testen
In dit deel van het project ligt mijn oorspronkelijke rol. Ik ben verantwoordelijk voor de overgang naar de nieuwe rapportages. Dus het tot stand brengen van de nieuwe koppelingen tussen de verschillende systemen, het ontwerpen van DataMarts, en de Mapping tussen SIRIS en DoMuS. Gefaseerd ga ik aan de slag met het opnieuw vormgeven van de OAS/OBIEE Repository, het inregelen van de nieuwe OAS/OBIEE folderstructuur, het opzetten van versiebeheer met betrekking tot de OAS-objecten, het bouwen van de verschillende onderdelen in OAS/OBIEE en daarna natuurlijk het testen van de rapportages, het dashboard en de koppelingen. Voor die fase en werkzaamheden in het project ben ik afhankelijk van de switch van het oude naar het nieuwe systeem. Maar omdat ik de juiste kennis heb die ook nuttig is bij de huidige fase waarin het oude systeem wordt ge-upgrade, vervul ik ook een rol in dit deel van het project.”

“Als je een echte IT-er bent dan denk je altijd een paar stappen vooruit.”

Deadlines en communicatie skills
“De grootste uitdaging binnen mijn werk is toch wel om alles binnen de gestelde deadlines af te krijgen. Ik ben daarin afhankelijk van andere deadlines. Loopt er één uit, dan loop ik ook uit. En je wilt toch aan de verwachting van de klant voldoen. Belangrijk daarbij is dat je altijd blijft communiceren. Hoe breng je het dat je de deadline niet gaat halen? Dat moet je goed managen. Dat zijn meteen ook de twee hoofdtaken van een IT-er. Je moet natuurlijk de technische skills hebben, maar daarnaast moet je ook consultancy skills hebben. Je moet kunnen communiceren.

“Je helpt en stuurt de klant. En daar komen totaal andere skills bij kijken.”

Als BI consultant heb je die communicatie skills ook nodig om de informatiebehoefte van de klant te achterhalen. Zodat je de klant kan meenemen in de mogelijkheden. Ik ben zelf geen die-hard programmeur. Zit niet volop achter die code. Maar ik beheers wel de techniek en die komt weer van pas in het tegemoetkomen aan de informatiebehoefte van de klant. Dat maakt het ook juist zo leuk. Dat er naast de techniek zelf ook een stuk omgang met de klant bij komt kijken. Je helpt en stuurt de klant. En daar komen totaal andere skills bij kijken. “

“De IT-wereld is mooi. Je kan bouwen wat je wilt bouwen, daar haal je enorm veel voldoening uit.”

Een topdag
“Regelmatig hebben we een klantmeeting op de agenda staan. Die meetings zijn altijd heel belangrijk omdat er dan keuzes gemaakt worden. Als ik tijdens zo’n meeting mijn kennis en kunde kan inzetten om de klant te adviseren om een bepaalde keuze te maken. Als ik met goede argumenten kom en de klant kiest dan ook die richting. Ja, dan heb ik echt een topdag! De IT-wereld is mooi. Je kan bouwen wat je wilt bouwen, daar haal je enorm veel voldoening uit. Maar dat extraatje is voor mij dan echt dat de klant heel blij en tevreden is.”

Onderdeel van het team
“De omgang met de collega’s is voor mij toch echt wat het zo geweldig maakt om aan dit project te werken. De warmte. Vanaf mijn binnenkomst bij dit project, werd ik gezien als onderdeel van het team. Ze hebben mij meteen de ruimte gegeven om datgene wat ik kom doen, ook daadwerkelijk op te pakken. Dat vertrouwen dat ik vanaf dag één heb gekregen, dat is machtig.

Toekomstdromen
“Zakelijk heb ik een heel duidelijk beeld van waar ik uiteindelijk heen wil. Mijn doel is dat als er binnen Qualogy vraagstukken zijn op het gebied van BI, iedereen direct weet dat ze bij mij moeten zijn. Ik wil op zo’n kennisniveau komen waarop ik de hele BI-wereld ken en gezien heb. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor Qualogy. Als er BI vraagstukken op de markt zijn, wil ik dat ze mij goed kunnen wegzetten. Daarom is het ook belangrijk dat ik mij blijf ontwikkelen in de BI wereld. Privé heb ik ook nog wel een aantal wensen. Zo zouden we heel graag nog een tweede kindje willen. Daarnaast is reizen een van mijn grootste hobby’s. Suriname lijkt mij ook prachtig. Qualogy heeft een dochteronderneming in Suriname, Qualogy Caribbean. Dus als die kans ooit nog komt, dan houd ik mij aanbevolen!”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!