''Deel uitmaken van zo’n energieke en gemotiveerde groep is echt super''.

Avinash Soerdjbali

Qualogy, Mendix Consultant

''Deel uitmaken van zo’n energieke en gemotiveerde groep is echt super''.

Avinash Soerdjbali

Qualogy, Mendix Consultant

Zonder technische IT-achtergrond toch beginnen aan een carrière in de IT? Avinash Soerdjbali (Avi) waagde de sprong en startte met het Mendix Traineeship bij Qualogy. Over zijn drijfveren voor deze stap, het traineeship en zijn dromen voor de toekomst, vertelt hij graag meer.

Hoe ben je beland bij Qualogy en het Mendix Traineeship?
“Bij mijn vorige werkgever, Capgemini was ik werkzaam als PL/SQL Developer. PL/SQL valt onder integratie en kan soms best technisch zijn. Ik wilde mij juist graag meer verdiepen in de minder technische kant van de IT. Meer richting de business. Low code had daarbij mijn aandacht. Voor mij makkelijker om in te stappen, juist omdat ik de technische IT achtergrond mis. Bij low code houd je je nog steeds bezig met programmeren maar op een ander level. Het is meer drag & drop. De connectie tussen de techniek en de business die Mendix biedt, heeft mijn voorkeur. 

Een vriend van mij, Danny Nohar, is een goede bekende van Steven Sharma, de Businessunitmanager van Qualogy Solutions. Tijdens een potje Catan met Danny, vroeg Steven hem of hij nog mensen kende die interesse zouden hebben in het Mendix Traineeship bij Qualogy. Danny heeft toen mijn naam genoemd en al snel nam Steven contact met mij op. 

Het leuke is dat Danny zelf ook interesse had in het Traineeship maar nog even wilde wachten voordat hij zelf de overstap zou maken. Door mijn enthousiasme na mijn start bij Qualogy, begon het bij hem toch ook te kriebelen. Nu zitten we samen in de Mendix klas.”

"Ik wil uiteindelijk op een niveau komen waarop ik dingen terug kan gaan geven."

Wat houdt het Mendix Traineeship precies in?
“In het Mendix Traineeship bij Qualogy krijg je een intensieve Mendix opleiding van drie maanden. Je wordt opgeleid tot agile Mendixer. Tijdens het traineeship doorlopen we de volgende fases:

  • Java
  • Beginner Mendix
  • Gevorderde Mendix
  • Scrum

 

Ik zit in de Mendix klas met 4 andere collega’s. Vanaf de kick-off op 1 april 2022 zijn gestart met twee weken zelfstudie. Die weken zijn bedoeld om jezelf alvast voor te bereiden en te verdiepen in de materie. In plaats van ieder voor zich thuis aan de slag te gaan, hebben we ervoor gekozen om met de klas af te spreken op het Qualogy kantoor in Rijswijk. Dat geeft ook aan hoe onze band is. We zijn liever samen aan het struggelen dan alleen. Dat maakt ook dat je veel sneller een band met elkaar krijgt. 

“Het is echt een traineeship, je bent echt aan het leren.”

Na die eerste twee weken zijn we overgegaan naar drie keer per week klassikaal les op locatie in Utrecht. De overige twee dagen zijn zelfstudie dagen. Die zelfstudie dagen zijn belangrijk. Ook als recap moment en een stukje reflectie: ‘Is het allemaal nog te behappen en begrijp ik het nog steeds allemaal?’. De dagen op locatie zijn behoorlijk pittig. De focus ligt nu op Java. Mendix is gebaseerd op Java en je kan Java ook implementeren in Mendix. Iedere dag behandelen we twee of drie onderwerpen die belangrijk zijn in Java. En af en toe bouwen we iets leuks zoals een Ganzenbord spelletje of Master Mind. Het is leuk om wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Die balans is fijn. Het is wel echt aanpoten hoor. Het is echt een traineeship, je bent echt aan het leren. De laatste drie weken gaan we in sprints van een week (scrum stijl) apps bouwen. Het is tof om in teams en individueel de opgedane kennis in praktijk te brengen. 

Dit deel van het traineeship duurt tot 1 juli. Dan is het de bedoeling dat we de het Intermediate, Scrummaster en Eerste Mendix certificaat behaald hebben. Dan ben ik een junior Mendixer en ga ik samen met een senior Mendixer aan de slag bij de klant. Zo kan ik de geleerde skills in de praktijk brengen en genoeg ervaring opdoen om door te groeien tot medior en uiteindelijk senior.”

“Deel uitmaken van zo’n energieke en gemotiveerde groep is echt super.”

Tijdens het traineeship ben je echt onderdeel van een klasje. Hoe bevalt het binnen dit team?
“Ik ben een echte teamplayer. Dus om dit traject samen te doorlopen vind ik echt een pluspunt. Het is heel goed voor de teamspirit en bonding dat we zo intensief samenwerken. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn maar belangrijk is dat je allemaal je best doet om die teamspirit hoog te houden. 

Ik heb iets meer IT-ervaring dan de anderen. Daardoor kan ik hen bij bepaalde zaken helpen. Dat vind ik belangrijk. Dat je elkaar helpt en ook een ander beter wilt laten worden. Los van dat dit in mijn werkethiek past, vind ik dat persoonlijk ook belangrijk. Ik had niet verwacht dat ik mij zo zou thuis voelen. Soms is het wel wat lastiger om de balans tussen werk en privé te behouden. Juist omdat de groep zo hecht is loopt dat soms iets teveel in elkaar over.

Deel uitmaken van zo’n energieke en gemotiveerde groep is echt super. Doordat wij het zo leuk met elkaar hebben, voelt het ook niet echt als naar je werk gaan. Ik kijk ernaar uit om langdurig met ze te gaan samenwerken.”

“De IT is een brede wereld. Je kan heel diep gaan waardoor je soms ook kan verdwalen.”

Hoe zie je jouw carrièrepad verder? Wat zijn je wensen en dromen op dat gebied?
“Ik wil uiteindelijk op een niveau komen waarop ik dingen terug kan gaan geven. Zo zou ik zo snel mogelijk Fieldmanager willen worden om vanuit die rol ook starters en junioren te begeleiden. Ik zie nu zelf hoe belangrijk het is dat je goed wordt begeleid. Zonder die begeleiding zou ik het niet zo goed redden. De IT is een brede wereld. Je kan heel diep gaan waardoor je soms ook kan verdwalen. Begeleiding is daarom heel fijn en belangrijk.

“De blik in mijn vaders ogen toen ik hem vertelde wat mijn plan is, zo trots!”

Het allerliefst zou ik in de toekomst een (Mendix)project in Suriname willen gaan doen. De connectie met Suriname was voor mij ook echt een belangrijke reden om voor Qualogy te gaan werken. Ik zou heel graag mijn steentje willen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname. Een groot deel van mijn familie woont in Suriname. Er moet nog zoveel gebeuren in dat land. Als ik daar via mijn werk bij Qualogy iets in zou kunnen betekenen, is dat een droom die uitkomt. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn ouders. De blik in mijn vaders ogen toen ik hem vertelde wat mijn plan is, zo trots! Dat was voor mij genoeg, dat gaf de doorslag. Het lijkt net of alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

“Het is een goede combinatie van hard werken maar ook hele mooie dingen meemaken.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die een carrière in de IT overwegen?
“De kansen binnen de IT zijn oneindig. Je kan echt alle kanten op. En waarom zou je het niet proberen. Mocht het uiteindelijk toch niet lukken dan ben je wel weer een ervaring rijker. 

Als ik nu kijk naar mezelf dan ben ik heel blij met de keuze die ik gemaakt heb. Mijn levensmotto is ‘Work hard play hard.’ En dat is het ook echt in dit geval. Je moet echt bikkelen om deadlines te halen. Het is hard werken. Maar dat is overal zo. Het is een goede combinatie van hard werken maar ook hele mooie dingen meemaken.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!